020 760 3885 info@keenr.nl
Deel dit bericht

Het aannemen van een freelancer kan een mooie manier zijn om tijdelijk extra expertise en flexibiliteit toe te voegen aan je team. Het onboarden van deze tijdelijke krachten is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze snel en efficiënt aan de slag kunnen. 

Onboarding is het inwerken van nieuwe medewerkers, zodat ze uiteindelijk deel uitmaken van het team. Dit proces begint al vanaf het moment dat je iemand aanneemt. 

Welkom in het team! En nu?

  1. Een warm welkom. 

De eerste stap om freelancers zich welkom te laten voelen, is door hen voor te stellen aan het team waarmee ze gaan samenwerken. Dit kan een digitale ontmoeting zijn, als de freelancer remote werkt. Of plan een koffiemoment in op kantoor om op een informele manier iedereen te leren kennen. Op deze manier voelen freelancers zich direct onderdeel van het team en kunnen ze gemakkelijk contact leggen met hun collega’s wanneer dat nodig is. Dit is niet alleen fijn voor de freelancer, maar ook voor het team. Zo weten zij wie het team komt versterken en is het geen onbekend persoon meer. 

  1. Duidelijke communicatie

Zorg ervoor dat je vanaf het begin de verwachtingen helder communiceert naar de freelancer. Stel duidelijke doelstellingen op en bespreek deze tijdens de onboardingsperiode. Hierdoor weten ze precies wat er van hen wordt verwacht en kunnen ze gericht aan de slag gaan met hun taken.

  1. Informatie verstrekken

Biedt de freelancer alle benodigde informatie en middelen die ze nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen. Denk hierbij aan: 

  • Toegang tot relevante systemen, zoals Teams, Slack of een sharepoint.
  • Belangrijke documenten en handleidingen, zoals beleidsplannen of een social media-/contentstrategie.

Hoe beter ze geïnformeerd zijn, hoe sneller ze kunnen meedraaien in het team.

  1. Bedrijfscultuur 

Naast het verstrekken van projectgerelateerde informatie is het ook belangrijk om de freelancer kennis te laten maken met de bedrijfscultuur en waarden. Dit kan onder meer inhouden dat je hen op de hoogte stelt van de missie en visie van je organisatie, de kernwaarden en de bedrijfsethiek. 

  1. Evalueren, evalueren en evalueren

Het onboarden van freelancers stopt niet na de eerste paar dagen. Het is belangrijk om regelmatig te evalueren hoe ze presteren en of ze nog steeds op de juiste koers zitten. Dit kan door middel van korte feedbacksessies, waarin je de voortgang bespreekt en eventuele knelpunten aanpakt.

Auteur: Lisa


Deel dit bericht