020 760 3885 info@keenr.nl

Online Marketing Begrippenlijst

Begrippenlijst

Wij vinden het belangrijk om online marketingkennis te delen. Hieronder vind je een uitgebreide lijst van online marketing termen die je al dan niet bent tegengekomen. Wordt deze terminologie je te veel? Dan staan we natuurlijk voor je klaar om je te helpen.

Advertising

Impressies
Het aantal keer dat een element, zoals een post, is weergegeven op een browser of app.
Click-Through Rate (CTR)
De verhouding tussen hoeveel keer iemand op een advertentie heeft geklikt ten opzichte van hoeveel keer de advertentie werd weergegeven.
Cost per Click (CPC)
De kosten gedeeld door het aantal kliks. De kosten van een klik hangen af van verschillende factoren. Denk aan de concurrentie op het zoekwoord of platform of de zoekintentie van een zoekwoord.
Cost per Action (CPA)
De kosten om iemand een conversie te laten maken.
Cost per Mille (CPM)
De kosten om jouw advertentie aan 1.000 mensen te laten zien.
Conversie
De actie die jij wilt dat mensen ondernemen op jouw webpagina. Denk aan aankopen, downloads of het invullen van een formulier.
Conversieratio
Het percentage van het aantal bezoekers dat een transactie maakt op jouw webpagina.
Return on Investment (ROI)
Een ratio dat aangeeft in welke hoeveelheid je je investering terugverdiend hebt. Een ROI van 2 is tweemaal je investering terugverdiend.
Return on Ad Spend (ROAS)
Een ratio dat aangeeft in welke hoeveelheid je je advertentie-uitgaven hebt terugverdiend.
Retargeting
Retargeting (of remarketing) is een vom van adverteren waarbij je een advertentie laat zien aan iemand die op een manier al interactie met jouw organisatie heeft gehad. Websitebezoekers, social media volgers of het eerder zien van een advertentie. Daarmee vergroot je de kans dat iemand overgaat tot conversie, omdat ze bekend zijn met jouw organisatie.
Funnel
Een funnel (trechter) is een theoretisch marketingmodel waarbij de klantreis wordt beschreven. Je hebt hier drie basiselementen die bestaan uit de bovenkant, middenstuk en onderkant van de funnel (Top-, Middle-, and Bottom of Funnel).
Top of Funnel (TOFU)
In de toplaag van de funnel leren mensen je bedrijf kennen. Het doel hier is om mensen vertrouwd te laten raken met je merk. Je wilt hier advertenties draaien die puur gericht zijn op naamsbekendheid.
Middle of Funnel (MOFU)
In het midden van de funnel zorg je ervoor dat het publiek dat jouw merk nu kent, warm maakt voor een transactie. Dat kan een aankoop of aanmelding voor een service zijn.
Bottom of Funnel (BOFU)
Aan de onderkant van de funnel draait het volledig om conversies. Het publiek kent je merk, is warm gemaakt voor een transactie. Nu is het tijd om advertenties te draaien die gericht zijn op aankopen.
Kwaliteitsscore
Binnen Google Ads – en mindere mate Facebook Ads – heb je te maken met kwaliteitsscore. Je kwaliteitsscore verhoogt als de relevantie van je landingspagina en de kwaliteit van je advertenties goed zijn. Je betaalt dan vaak minder per klik. Vice versa geldt als je kwaliteitsscore laag is.
Zoekwoordtypen
Je hebt binnen Google Ads drie soorten zoekwoorden: breed, zinsdeel en exact.

  • Bij brede zoekwoorden worden ads getoond op allerlei variaties, toevoegingen en andere woorden rondom het zoekwoord.
  • Bij zinsdeel-zoekwoorden worden ads enkel getoond als het zoekwoord in de zoekbalk staat, maar er mag iets voor of na staan.
  • Bij exacte zoekwoorden worden ads enkel getoond als het zoekwoord in de zoekbalk staat, zonder er iets omheen.

SEO

SEO
SEO staat voor Search Engine Optimization. SEO is een verzamelnaam van activiteiten om een website hoger in een zoekmachine te krijgen. Daaronder vallen on-page SEO, het creëren van autoriteit en het optimaliseren van de backend van jouw site (technische SEO).
On-page SEO
On-page SEO zijn alle werkzaamheden die rechtstreeks binnen de website kunnen worden gedaan om de positie ervan in de zoekresultaten te verbeteren. Denk aan het optimaliseren van de content van de pagina of het verbeteren van meta descriptions en title tags.
Technische SEO
Technische SEO verwijst naar website en server optimalisaties die zoekmachine spiders helpen uw site effectiever te crawlen en indexeren om organische posities te verbeteren.
Domein autoriteit

Domein autoriteit is een ranking score voor zoekmachines die aangeeft hoe succesvol een site is in de resultaten van zoekmachines van bijvoorbeeld Google. De score is ontwikkeld door Moz.

Pagina autoriteit
Pagina autoriteit is de waarde die een zoekmachine aan een webpagina toekent. Hoe hoger de waarde, hoe groter de kans dat de zoekmachine een webpagina hoog in de organische zoekresultaten weergeeft.
Organic Search Traffic
Bezoekers die via onbetaalde zoekresultaten op je website zijn gekomen.
Indexeren
Indexeren van pagina’s houdt in dat zoekmachines pagina’s vinden en ‘lezen’. Indexatie gebeurt vaak via een sitemap.xml.
Link Building
Het actief vergaren van relevante links van andere websites naar jouw website. Hierdoor kan de vindbaarheid van jouw website verbeteren.
Anchortekst
Anchorteksten zijn teksten of woorden die een URL bevatten. Zo verwerk je een URL netjes in de tekst. Zoekmachines besteden veel aandacht aan anchorteksten, dus ze zijn belangrijk. Zoekwoorden als anchorteksten helpen om beter te scoren.
Duplicate Content
Duplicate content houdt in dat jouw content sterk lijkt op content op een andere website of andere webpagina op jouw website. Google bestraft duplicate content, dus probeer het origineel te houden.
Canonical Tag
Door een canonical tag in te zetten, voorkom je problemen met URL’s die overlappen. Door de canonical tag worden variaties van een URL altijd naar één URL teruggeleid. SLYGAD.com redirect terug naar shoplikeyougiveadamn.com.
Sitemap.xml
Een sitemap is een overzicht van alle webpagina’s op jouw website. Een sitemap.xml is vooral bedoeld voor zoekmachines om alle pagina’s te vinden die geïndexeerd moeten worden.
Robots.txt
Robots.txt zijn tekstbestanden die je op je website plaatst om te zorgen dat crawlers van zoekmachines jouw website kunnen vinden en opmaken om te bepalen of deze wel of niet gerankt worden. Via de Robots.txt kun je bepaalde webpagina’s, bijvoorbeeld vanwege privacygevoeligheid, laten uitsluiten van indexatie.
404-pagina
Een 404-pagina is een pagina die een error toont. Dit kan komen door een verkeerd ingevulde URL of doordat de pagina niet meer bestaat. Wanneer je een goede 404-pagina hebt, helpt dit niet alleen in gebruiksvriendelijkheid, maar zelfs voor je SEO.
301-redirect
Met een 301-redirect laat je een zoekmachine weten dat een pagina permanent gewijzigd is. Je verliest geen verkeer en autoriteit op de oude pagina, en mensen die naar die pagina willen, worden automatisch omgeleid naar de nieuwe pagina.

Content en Social Media

Engagement
Engagement is simpelweg de betrokkenheid bij jouw content of advertentie. Des te relevanter jouw content is, des te meer engagement jouw content zal genereren.
Interactie percentage
Het percentage van mensen dat interactie met jouw content heeft ten opzichte van het totaal aantal mensen dat jouw content ziet.
Gesponsorde content

Gesponsorde content is content waarbij een publisher (degene die het contentstuk plaatst) betaald wordt door een individu of organisatie om bepaalde content te plaatsen. Dit kan in de vorm van advertising op social media (een organisatie betaalt Facebook), maar ook influencer marketing valt hieronder, waarbij een organisatie een individu met veel bereik betaalt om een bepaald stuk content te maken en plaatsen.

Social Media Marketing
Social Media Marketing zijn marketing- en communicatie-activiteiten op social media platformen. Denk hierbij aan Meta (Facebook en Instagram), LinkedIn, TikTok en Snapchat. Dit kan op een organische manier (onbetaald) of via advertenties.
Contentcreatie
Contentcreatie betekent dat iemand zelf stukken content maakt. Dit kunnen visuele en tekstuele posts op social media zijn, maar ook blogs of nieuwsbrieven.
Tone of Voice

Tone of Voice is de manier waarop je als organisatie of individu naar buiten communiceert. Is de organisatie van nature wat strakker en meer ‘jasje dasje’, dan zal je sneller formeel taalgebruik van het bedrijf zien. Is de organisatie jong, hip en trendy? Dan zul je meer humor, droge opmerkingen of andere stukken content zien die wenkbrauwen kunnen doen fronsen. Elk bedrijf heeft zijn eigen tone of voice.

Stories
Stories zijn zogenaamde short form content stukken op Facebook en Instagram. Deze hebben het formaat van een telefoonscherm en zijn doorgaans 24 uur zichtbaar.
Reels

Reels zijn de short form video’s op Instagram. Het zijn – net als TikTok – video’s die de gehele schermgrootte bezetten.

Bereik
Bereik (of Reach in het Engels) is de hoeveelheid mensen die jij met jouw content kunt bereiken. Influencers hebben doorgaans een groter onbetaald bereik omdat ze bekend zijn.
Vanity Metrics
Vanity metrics zijn statistieken die er op het eerste gezicht waanzinnig uitzien, maar niet veel zeggen. Op social media worden likes en reacties gezien als vanity metrics, omdat het niks zegt over de prestatie van content.
Infographics
Een informatieve illustratie waar afbeeldingen en teksten in worden verwerkt. Deze vorm van content werkt goed voor het delen van informatie.
Content spinning
Eén stuk content dat je in verschillende formats neerzet. Elk social kanaal heeft zijn eigen format, en daarop kun je content anders neerzetten.
Storytelling
Bij Storytelling ligt de nadruk van de content die je maakt meer op emotie dan op het rationele. Deze manier van content schrijven werkt goed, omdat emoties blijven hangen. Dit kan zelfs leiden tot aankopen.
Content Curation
Het delen van interessante en relevante content. Denk aan nieuwsartikelen, content door anderen geschreven of een website. Hier kun je een analyse op loslaten of een (professionele) mening over delen.
Demand Generation
Demand generation is een vorm van marketing waarin de doelgroep middels gratis content leert dat er een oplossing is voor hun probleem. Het doel is dat er vraag gecreëerd wordt naar bepaalde diensten of producten.

Algemeen

B2B

Business to business; marketing en sales van bedrijven aan bedrijven.

B2C

Business to consumer: marketing en sales van bedrijven aan consumenten. Doorgaans is dit de verkoop van producten die je in webshops koopt.

Call to Action
Een boodschap die aanzet tot actie, zoals “klik hier” of “voeg toe aan winkelmand”.
Churn Rate
Churn rate of attrition rate is een uitdrukking van het aantal afhakende klanten of opzeggende leden of abonnees.
Customer Journey
Ook wel de klantreis, is een visuele representatie waarin alle contactmomenten met een potentiële klant zichtbaar is.
Marketing Automation
Technologie die helpt om marketingprocessen en multifunctionele campagnes, over meerdere kanalen, automatisch te beheren. Hierdoor kan je door middel van geautomatiseerde berichten via email, internet en social media klanten benaderen.
Multichannel Marketing
Klanten benaderen via meerdere soorten marketing kanalen.
Niche Marketing
Is een specifiek marktsegment met een kleinere doelgroep en vaak ook minder concurrentie.
UX/UI
User Experience (UX) beschrijft de klantreis door een website. User Interface (UI) beschrijft de ervaring van een klant op een bepaalde webpagina.
Branding
Branding is de uitstraling van jouw bedrijf naar buiten toe en welk gevoel en beeld wordt opgeroepen bij jouw bedrijf.
KPI
KPI staat voor Key Performance Indicator. KPI’s zijn vooraf bepaalde statistieken waarmee prestaties gemeten worden en op gestuurd kan worden. Ze maken voortgang concreet en meetbaar.
Landingspagina
De eerste webpagina waarop gebruikers terechtkomen nadat ze op een advertentie of link vanuit een ander platform hebben geklikt.
A/B-testen
Bij een A/B-test – ook wel ‘split test’ of ‘bucket test’ genoemd – worden de prestaties van twee versies van content met elkaar vergeleken om te zien welke versie bezoekers/kijkers meer aanspreekt.
Affiliate Marketing

Affiliate marketing is een vorm van online marketing waarbij organisaties hun ‘affiliates’ belonen voor het genereren van leads/sales voor het bedrijf.

Bounce Rate
Het percentage bezoekers dat op een site landt en weggaat zonder een tweede pagina te bekijken.
Brand Awareness
Brand awareness staat voor de herkenning van merken bij klanten onder afwijkende condities. Als een merknaam bekend is bij consumenten kan dit een effect hebben op de aankoopbeslissing.
Buyer Persona
Een gedetailleerde omschrijving van een doelgroep op basis van (eigen) onderzoek.
E-mail marketing
Een vorm van online marketing waarbij de ontvanger direct wordt benaderd voor commerciële uitingen via email.

Groeien door online marketing?

Heb je hulp nodig? Beschrijf via de onderstaande knop waar jij tegenaan loopt. Dan lossen we dat samen op met onze professionals.