Linkbuilding is een van de krachtigste manieren is om je website hoger in Google te krijgen, maar ook een strategie die vaak verkeerd wordt toegepast. In deze blog nemen we je mee in de wereld van linkbuilding: wat is het, wat werkt en wat niet en waarom is linkbuilding nou belangrijk?
Wat is linkbuilding nou eigenlijk?
Simpel gezegd: linkbuilding is het verkrijgen van links van andere websites naar jouw site. Google ziet links als ‘stemmen’ voor jouw content. Hoe meer relevante en kwalitatieve websites naar jouw site linken, hoe betrouwbaarder en waardevoller Google jouw pagina vindt.
Maar… niet elke link telt even zwaar. Een link van een welbekende en veel bezochte nieuwswebsite is veel waardevoller dan een link van een willekeurig, onbekende blog. Daarom draait linkbuilding niet alleen om kwantiteit, maar vooral om kwaliteit.
De do’s van linkbuilding
Succesvolle linkbuilding? Houd je dan aan deze principes:
- Maak kwalitatieve content – Wil je dat andere websites naar je linken? Zorg dan voor waardevolle en deelbare content, zoals diepgaande blogs, infographics of onderzoekjes.
- Gastbloggen – Schrijf waardevolle artikelen voor relevante websites in jouw branche en plaats daar een link naar je eigen site in.
- Broken link building – Zoek websites die linken naar content die niet meer bestaat en bied jouw (bestaande of nieuwe) content aan als vervanging. Je kunt vele online tools vinden die je kunnen helpen bij het detecteren van broken links.
- Kwalitatieve links –Online vind je vele tools die je kunnen helpen met het vinden van kwalitatieve plekken. Let wel op dat hoe kwalitatiever een plaatsing is, hoe meer je moet betalen. Ook hier geldt dat kwaliteit boven kwantiteit gaat.
- Persoonlijke outreach – Je kunt ook persoonlijk websites benaderen. Gebruikt hierin geen massamails, maar benader relevante websites en influencers met een persoonlijke en inhoudelijke boodschap.
- Lokale en niche-vermeldingen – Sta je in lokale bedrijvengidsen of nicheplatforms? Dit kan je autoriteit versterken, zeker als je lokaal actief bent.
De don’ts van linkbuilding
Niet alles werkt even goed – of zelfs helemaal niet. Dit moet je vooral vermijden:
❌ Wees voorzichtig met linkfarms en gekochte links – Google is niet gek. Veel betaalde links en links van dubieuze websites kunnen je ranking juist schaden.
❌ Over-optimalisatie van anchor teksten – Natuurlijk wil je dat mensen ‘beste SEO-bureau Nederland’ linken, maar als álle links exact zo zijn, wordt dat verdacht.
❌ Te veel lage kwaliteit links – Liever 10 sterke links dan 100 nutteloze. Focus op relevantie en kwaliteit.
❌ Geen diversiteit in linkbronnen – Als al je links van één type site komen (bijvoorbeeld alleen startpagina’s), dan valt dat op bij Google.
Linkbuilding kost tijd, maar loont
Met linkbuilding zul je op korte termijn niet direct resultaat zien maar op lange termijn juist heel veel resultaat. Verwacht geen magie binnen een week, maar door consequent te werken aan een sterk backlinkprofiel, zal Google je belonen. En het mooiste? Je concurrenten kunnen jouw links niet zomaar kopiëren. Linkbuilding is dus een langetermijnstrategie die jouw website veel zichtbaarder kan maken en hoger laat scoren in de zoekresultaten.
Wil je weten hoe jouw website scoort op het gebied van linkbuilding of wil je starten met linkbuilding? We kijken graag met je mee!