, ,

TikTok: dé plek voor bedrijven?

influencer

In een tijdperk waarin social media een onmisbaar onderdeel is van de marketingstrategie van bedrijven, doemt de vraag op: “Moet mijn bedrijf ook op TikTok zijn?” TikTok, een snel groeiend platform voor het delen van korte video’s, heeft de wereld veroverd en miljoenen actieve gebruikers aangetrokken. Maar waarom zou jouw bedrijf video’s op TikTok moeten plaatsen? Lees gauw verder voor het antwoord.

Waarom TikTok the place to be is

Bereik van een breed en divers publiek
Op TikTok vind je mensen van alle leeftijden, met allemaal verschillende interesses. Hierdoor kan je een ontzettend breed publiek bereiken en jouw merk onder de aandacht brengen van potentiële klanten. 

Verhoogde betrokkenheid en interactie
TikTok video’s zorgen voor meer interactie in vergelijking met traditionele advertenties. Gebruikers kunnen likes geven, reageren, content delen en deelnemen aan uitdagingen, waardoor een interactieve en levendige community kan ontstaan rondom jouw merk.

Authentiek en menselijk merk
TikTok biedt je bedrijf de mogelijkheid om een authentieke en menselijke kant van jouw merk te laten zien. Dit kan je doen door het delen van ‘achter de schermen’-beelden, het betrekken van werknemers, en het delen van user generated content. Hierdoor kan je een connectie opbouwen met je doelgroep.

Creatieve mogelijkheden
Je kan opvallende content maken door de uitgebreide bewerkings- en creatieve tools van TikTok. Een goed gemaakte TikTok-video heeft het potentieel om viraal te gaan en een enorme hoeveelheid exposure te genereren, waardoor jouw merk snel bekendheid kan verwerven.

Effectieve advertentiemogelijkheden
TikTok biedt diverse advertentieformaten en targetingopties om een boodschap gericht aan de juiste doelgroep te presenteren. Door gebruik te maken van TikTok’s advertentieplatform, kan je bedrijf de effectiviteit van de campagnes meten en optimaliseren om zo de beste resultaten te behalen.

De nadelen van TikTok

Onvoorspelbaar algoritme
TikTok maakt gebruik van een algoritme dat niet altijd even voorspelbaar is. Het kan lastig zijn om consistent zichtbaar te zijn en om interactie te krijgen, omdat het algoritme bepaalt welke content aan gebruikers wordt getoond. Dit maakt het moeilijk om een stabiele en consistente marketingstrategie te ontwikkelen.

Risico op negatieve associaties

TikTok is een open platform waarop iedereen content kan plaatsen. Bedrijven lopen het risico geassocieerd te worden met ongewenste of ongepaste content die door andere gebruikers wordt gepost. Dit kan schadelijk zijn voor de reputatie van jouw merk.

Tijdsintensief contentbeheer
Het creëren van effectieve TikTok-content kan tijdsintensief zijn. Het vergt planning, creativiteit en consistentie om aantrekkelijke video’s te maken die je doelgroep aanspreken. Dit kan een uitdaging zijn als je beperkte middelen of tijd hebt.

Cijfers over TikTok

 • TikTok is enorm populair in Nederland, met drie miljoen gebruikers, waarvan 1,6 miljoen dagelijks actief zijn.
 • Het staat op de zevende plaats van meest gebruikte social media platforms in Nederland.
 • Adverteren op TikTok biedt een vergroot bereik van 14.6%, wat neerkomt op 121 miljoen extra potentiële klanten.
 • TikTok was in 2022 de top-app voor consumentenbestedingen, en maar liefst 92% van de gebruikers onderneemt actie na het bekijken van een video, zoals het bezoeken van een website of het doen van aankopen.
 • Hashtags zoals #tiktokmademebuyit hebben miljarden weergaven. TikTok blijkt een inspiratiebron voor aankopen, zelfs wanneer mensen niet actief aan het shoppen zijn.
 • TikTok Live is zeer effectief, met 50% van de gebruikers die iets kopen na het bekijken van een Live-video.

Ons advies

Er valt van alles te zeggen op basis van de genoemde voor- en nadelen. Wij denken dat elk bedrijf veel kan halen uit TikTok.

 • Heb je een juridisch bureau? Leer je volgers welke rechten en plichten zij hebben.
 • Heb je een bakkerij? Deel lekkere recepten die ze met jouw producten kunnen maken, of laat een behind the scenes zien. 
 • Heb je een kledingwinkel? Leer je volgers hoe ze kunnen bepalen welke kleding en kleuren hun goed staan.
 • Heb je een restaurant? Deel sfeerbeelden van jouw restaurant en de gerechten.
 • Heb je een koffiezaakje? Laat je volgers zien hoe een dag in jouw leven eruitziet. Leer ze hoe ze een mooie en lekkere koffie kunnen maken. 
 • Heb je een online marketingbureau? Leer je volgers de basisbeginselen van online marketing (check ons TikTok kanaal @keenronlinemarketing.) 

Veel (jonge) mensen gebruiken TikTok als zoekmachine, om iets nieuws te leren of om een nieuwe hotspot te ontdekken. Elk bedrijf kan hier wel op inspelen, vooral nu het nog redelijk in de kinderschoenen staat (zo zijn er bijvoorbeeld nog maar weinig elektriciens te vinden op TikTok). Je zou een echte marktleider kunnen worden als je ervoor kiest om TikTok te gebruiken.

Auteur: Noa

Facebook
Twitter
Email
Print

Join Keenr

Mis geen enkele marketingtrend meer en ontvang goede tips om je onderneming te laten groeien!

Nieuwsbrief

Vul je naam en e-mailadres in: